Merhaba, bu yazıyı Belçika öğrenci vizesi almak için uğraşanlara yardımcı olmak amacıyla yazıyorum. Bu rehber devlet üniversitelerinde eğitim veya staj görecekler için geçerli, kısa ama benim ararken bulamadığım / zorlandığım kısımları konu alacak.
Ben VFS Global Ankara şubesine, devlet üniversitesinde eğitim kategorisine başvurdum.
Gerekli Belgeler Hakkında
Önemli Not: Belgelerin eksiksiz tam listesi için gerekli belgeler linkini VFS Global sayfasından ziyaret edin.
Genel Bilgiler
- Tüm belgelerden (randevu belgesi hariç) 3 kopya almanız lazım.
- Arkalı önlü baskı olan kağıtlar asla kabul edilmiyor.
- Ankara şubesi için mi geçerli emin değilim ama Belçika Türkçe belge kabul ediyor dediler bana şubede. Bu demek oluyor ki öğrenci belgesi, mezuniyet belgesi, tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği gibi belgeleri Türkçe olarak kabul ediyorlar. Ben boşuna mezuniyet belgesini İngilizceye çevirmek için tercümana para verdim.
- Yeminli tercüme ettirmeniz, noter onayı almanızı gerektiren hiçbir durum yok. Sadece apostilli adli sicil kaydı gerekiyor bu bağlamda.
- Öğrencilere eğitim için uzun tip vize ücretsiz, ama eğer muaf değilseniz ödemeniz gereken bir rödovans ücreti var 200 küsür EUR sanırım. Bunun detaylarını YouTube’da yine bu yazıyla aynı başlığı kullanan videolarda anlatan arkadaşlar mevcut.
- Fotokopileri renkli çıkarttım bazılarını, renkli ıslak imza veya bayrak içeren belgeleriniz varsa bunu yapabilirsiniz.
- Sağlık sigortanızın Eğitim Seyahat Sağlık sigortası olmasına dikkat edin. Turist kategorisi kabul edilmiyor, bunlar genelde daha ucuz oluyor.
- E-devletten aldığınız barkodlu belgeler Türkçe de olsa kabul ediliyor tekrar edeyim.
Belge Özelinde
- Vize başvuru formu: Sonundaki tarih ve yer, randevu tarihiniz ve yeriniz olmalı.
- Biyometrik fotoğraf: Vize merkezindeki fotomatiklerde çekinmenizi kesinlikle öneririm. Hem daha ucuz (güncel 200 TL) hem de hata yapma imkanınız yok. Belçika fotoğrafa çok dikkat ediyormuş, benim gelmeden önce fotoğrafçıda çektirdiğimi kabul etmediler yandı :’)
- Finansal yeterlilik belgesi: Bu zaten 3 veya 4 şekilde oluyor. Bursunuz varsa okulun verdiği belge, yoksa okuldan açacağınız block account işe yarayacaktır.
- Sağlık sigortası: F/P bulmaya çalışın. Ben Sompo’dan yaptım daha mantıklı tercihler olabilir bilmiyorum. Bunun kopyalarını alırken, dediğim firma için 12 sayfalık poliçe vardı. 3 kopya toplam 36 sayfa komik duruyordu zaten orada sadece ilk 2 sayfasına ihtiyaç duyduklarını söylediler. Aklınızda bulunsun.
- Adli sicil kaydı: 1-2 saat içinde biten bir işlem, E-devletten çıkarmayın. Adliyede dilekçe doldurup Felemenkçe şeklinde alabilirsiniz. Sonra bunu apostile götüreceksiniz.
- Tam Tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği: E-devletten alabilirsiniz, dediğim gibi Türkçe kabul ediliyor.
- Öğrenci belgesi ve Transkript: Okuldan veya e-devletten ikisini de alabilirsiniz.
- Diploma: Diploma olmasına gerek yok, e-devletten Türkçe şekilde mezuniyet belgesi alabilirsiniz.
- Sağlık raporu: Onaylı doktorlardan almanız şart. Güncel fiyatlar 3-4 bin TL arası değişiyor sanırım.
Ek Önemli Not: Başvuru formunu doldururken geçici konaklama kısmına konaklamanız belli değilse booking.com, Airbnb gibi sitelerden ön ödemesiz, ücretsiz iptal edilebilir bir yer ayarlayın 15-30 günlüğüne. Sonra bu belgeyi İngilizce alabilirsiniz. Onun yanında kalıcı konaklamanızı hala ayarlıyorsanız bir dilekçe yazıp iddianızı güçlendirecek şekilde belgelere ekleyin.
Başvuru
Bunu ne kadar erken yaparsanız o kadar iyi olur. Ben başvurumdan 5 gün sonrasına randevu bulabildim ama yetiştiremem diye 2 hafta sonrasına aldım, vize ise randevudan 1 hafta sonra bana ulaştı. Başvurudan yarım saat kadar önce orada olabilirsiniz.
Öğrenciler için Erasmus veya değil fark etmez, randevu belgelerinizi teslim ettikten sonra size 15 sayfalık mülakat formu veriyorlar. Eklediğim linke çok benzer sorular. Bir odada bunu yalnız bir şekilde 1 saat içinde doldurmanız gerekiyor. Bu sorulara hazırlıklı gidin. Önemli soruların cevaplarını telefonunuza da kaydedin. Doldururken telefon bakmanız vs. yasak (!).
Stresli bir süreç. Umarım bu bilgiler işinize yarar. Sorunuz olursa mail adresimden 📧 ulaşabilirsiniz. İyi şanslar!